Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen lyfter restriktionerna 9 februari

Nästan alla restriktioner på grund av covid-19-pandemin avskaffas från och med den 9 februari meddelade socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Nästan alla restriktioner och rekommendationer med anledning av covid-19-pandemin avskaffas från och med den 9 februari. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens på torsdagsmorgonen. ”På onsdag i nästa vecka kan samhället börja återgå till det normala”, sa socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen. En rad av de restriktioner som lyfts har en direkt eller indirekt påverkan på buss- och kollektivtrafikbranschen.

– Pandemin är inte över, men den har gått in i en ny fas, slog både statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell fast.

– Från och med den 9 februari klassas inte länge covid-19 som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom, sa Karin Tegmark Wisell.

En rad av de restriktioner som lyfts har en direkt eller indirekt påverkan på buss- och kollektivtrafikbranschen. De restriktioner som tas bort är bland annat begränsningar av antalet personer som deltar i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, likaså möjligheten att kräva vaccinationsbevis där. Likaså lyfts restriktionerna för kultur- och fritidsverksamhet.

På samma sätt avskaffas restriktionerna för mässor, cuper, tävlingar eller andra större aktiviteter inomhus.

Även restriktionerna för serveringsställen, handelsplatser, större sociala sammankomster lyfts.

När det gäller långväga kollektivtrafik avskaffas kravet på sittplats och munskydd.

Arbetsgivare uppmanas att planera för att successivt återgå till en normal situation så att människors arbetat hemma kan återgå till sina arbetsplatser, något som kommer att öka trycket på kollektivtrafiken påtagligt.

Hur den successiva återgången bäst sker är enligt Folkhälsomyndigheten upp till arbetsgivaren att bestämma utifrån den specifika arbetsplatsens förutsättningar.

Regeringen planerar också att avskaffa inreserestriktionerna från övirga nordiska länder, men Lena Hallengren hade idag inget exakt besked utan lovade att regeringen återkommer i frågan. För resor från andra EU-länder kvarstår tills vidare de regler som gäller idag. Detsamma gäller resor från länder utanför EU.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)