Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Oerhört välkommet med slopade restriktioner

Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Den svenska bussbranschens organisation Sveriges Bussföretag välkomnar regeringens besked på torsdagsmorgonen (klicka här) att flertalet av restriktionerna med anledning av covid-19 slopas den 9 februari. Svensk bussbransch har hållit i och hållit ut, säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund som varnar för ökad konkurrens vid gränserna och manar landets regioner att värna kollektivtrafiken. Även trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) välkomnar de avskaffade restriktionerna.

Till Bussmagasinet säger Kristoffer Tamsons:

– Avskaffade restriktioner på kollektivtrafiken är ett steg i rätt riktning. Nu inväntar vi besked om full kompensationen för den skada som regeringens restriktioner inneburit under två års tid. För inte tänker väl regeringen köra en springnota även denna gång?

– Efter två år slopas nu de flesta av restriktionerna som lagts för att mota corona pandemin. Det är oerhört välkommet för en svårt sargat bussbransch där företag kunnat vittna om en nedgång på 98% i sin verksamhet. Samtidigt har de svenska bussföretagen hållit i och hållit ut – vi har funnits på plats för att kunna köra resenärer till arbete och utbildning, våra medlemsföretag har ryckt ut och kört strandsatta personer när tåg och andra transportmedel fått ställas och i de korta perioder med minskad smittspridning som funnits har vi kör exempelvis idrottslag, föreningar och resessugna sällskap till olika platser i Sverige och ibland ut i Europa, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och fortsätter:

– Regeringens allmänna stöd har hjälpt många företag att överleva, men vi har som bransch saknat riktade stöd och en förståelse för den svåra situation som bussbranschen hamnat i under pandemin. Här har vi ju sett att regeringarna i våra nordiska grannländer agerat annorlunda, vilket nu kan göra att vi möter en ökad konkurrens vid gränsen.

– För den regionalt och kommunalt upphandlade kollektivtrafiken är de närmaste årens ekonomiska utveckling på regional och kommunal nivå avgörande – nu måste landets regioner värna sin kollektivtrafik för att fortsätta bygga hållbara samhällen så att ännu fler kan nå utbildning, arbete och rekreation.

– Sveriges Bussföretag kommer nu koncentrera arbetet på att skapa goda villkor för att nystarta buss- och kollektivtrafiken. Här har vi förberett kampanjer och förslag och har en tät dialog med företrädare för offentliga regionala och kommunala beställare samt med den svenska besöksnäringens beslutsfattare och aktörer. Tillsammans med våra medlemsföretag behöver vi tydligt tala om och visa på busstrafikens nytta och självklara plats så att pandemins tillfälligt minskade bussresande inte gör långsiktig skada för oss och våra resenärer, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)