Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor nergång i resandet under pandemin

Resandet under pandemin har minskat kraftigt, relativt sett har resorna under rusningstid minskat mest. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarnas resande minskade kraftigt från starten av covid-19-pandemin. Som en följd av ökat arbete hemifrån och distansundervisning var den största relativa minskningen i den regionala kollektivtrafiken. Restriktioner i inrikesresandet minskade antalet semester- och tjänsteresor, eller förkortade dem, vilket också minskade antalet långväga tåg-, buss- och bilresor. Det visar en ny studie från Trafikanalys.

– Som helhet minskade svenskarnas resor med 13 procent under pandemiperioden mars 2020–augusti 2021, jämfört med 2019. I pandemins första och andra våg var nedgången som störst, 22 procent (mars–april 2020) respektive 25 procent (november 2020–februari 2021), säger Tom Petersen, projektledare vid Trafikanalys.

Främst är det resor till skola som har minskat, 26 procent, tillsammans med resor till arbete, 18 procent. Antalet fritidsresor har minskat med 15 procent.

Inrese­förbud och avrådan från resor utomlands har påverkat flyg och utrikes sjöfart kraftigt negativt. Långväga resor med tåg har minskat med knappt hälften, maritim sjöfart med 60 procent, och flyg med över 80 procent.

Medan det långväga resndet på väg minskade, ökade det tvärtom med cykel, moped och motorcykel.

Bland äldre (65–84 år) var minskningen av resandet under pandemiperioden större än genomsnittet: 18 procent per invånare, jämfört med 13 procent. Minskningen beror i huvudsak på att äldre har stannat hemma i större utsträckning. Kvinnor och män ser ut att ha ändrat sina resmönster på likartade sätt.

Allra mest är det höginkomsttagare som under pandemin har arbetat hemifrån.

Färdtjänstresorna har minskat med 38 procent.

Klicka här för att ladda ner rapporten från Trafikanalys.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)