Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sverige överlägsen EU-etta i förnyelsebart

Biodieselbussar i Stockholm. Sverige är överlägsen EU-etta när det gäller användningen av förnybara drivmedel inom transportsektorn. Foto: Ulo Maasing.

Sverige är överlägset bäst i EU när det gäller användningen av förnyelsebara drivmedel inom transportsektorn. Inget annat land kommer i närheten av Sverige. Tvåan Finland har inte ens hälften så hög andel förnybara drivmedel för fordon enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Att Sverige ligger såpass högt beror på den omfattande användningen av biobränslen som klassas som förnybara.

Som förnyelsebara drivmedel räknar Eurostat flytande biodrivmedel, biogas och grön el. EU nådde 2020 sitt mål om tio procents andel förnybara drivmedel för transporter. Tolv medlemsstater överträffade målet.

Sverige placerade sig på en överlägsen förstaplats med 31,9 procent förnybara drivmedel, följt av Finland (13,4 procent och Nederländerna samt Luxemburg, båda på 12,6 procent. Sämst i klassen var Grekland med 5,3 procent och Litauen med 5,5 procent.

Diagrammet nedan är från Eurostat och visar andelen förnybar energi som använts inom transportsektorn i EU-länderna.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)