Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre fart för färjorna

Antalet passagerare i färjetrafiken ökade kraftigt undr fjolårets sista kvartal. Foto: Viking Line.

Färjetrafiken i svenska hamnar började återhämta sig påtagligt under det sista kvartalet förra året visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys. Under kvartalet uppgick antalet passagerare i svenska hamnar till 4,3 miljoner, en ökning med 85 procent jämfört med samma kvartal 2020. Ökningstakten var betydligt snabbare för utrikestrafiken än på Gotlands­färjorna.

– Vi ser att färjetrafiken till och från utländska hamnar tagit tillbaka en del av passagerarbortfallet som vi såg i början av pandemin. Resandet ligger dock fortfarande cirka 25 procent under nivåerna innan pandemin, i slutet på 2019, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har ökat betydligt mer än i inrikestrafiken. Utrikestrafiken ökade med 90 procent till 4,0 miljoner passagerare. Sjötrafiken till/från Finland bidrog mest till ökningen med 805 000 fler passagerare än 2020. Näst mest bidrog Öresundstrafiken med 521 00 fler resenärer.

Antal passagerare i inrikes trafik ökade med 36 procent, till 284 000 passagerare. Det är trafiken till och från Gotland som ligger bakom ökningen.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)