Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschorganisation satsar på att hjälpa flyktingar

Den internationella vägtransportunionen IRU ska hjälpa FN:s flyktingorganisation med transporter av flyktingar från Ukraina. Foto: IRU.

Den internationella vägtransportunionen IRU:s medlemmar i EU har mötts i Bryssel för att med FN:s flyktingorganisation UNHCR samordna de insatser som privata bussföretag gör för att transportera flyktingar från Ukraina. Bland medlemmarna i IRU finns Sveriges Bussföretag.

Nu har över två miljoner människor flytt från Ukraina med anledning av det ryska angreppet på landet. Antalet flyktingar ökar ständigt och bussföretag i hela EU satsar spontant på att erbjuda flyktingarna hjälp.

IRU konstaterar att svårigheterna ökar att matcha mängden av flyktingar med deras behov att resa till olika uppehållsorter och flyktingmottagningar. För att skapa effektiva transportlösningar för flyktingar ska IRU och UNHCR arbeta med gemensamma krafter.

– IRU:s medlemmar som arbetar med persontrafik har visat ett stort stöd för att hjälpa flyktingar sedan krisen började. Denna nya åtgärd för att stödja UNHCR kommer att samordna trafikföretagens insatser att ge lämplig hjälp just till dem som behöver det mest, säger Patrick Westelinck, ordförande i IRU:s persontrafikråd.

Genom samordningen kommer IRU:s medlemmar inom persontrafiksektorn att hjälpa UNHCR:s knutpunkter för att under de kommande veckorna tillhandahålla busstransporter. I det ingår transporter från den ukrainska gränsen, liksom från olika knutpunkter i Polen som Warszawa och vidare till destinationer i Europa.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)