Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flexbuss säljs till brittiskt storföretag

Magnus Hedin, vd för Go-Ahead Nordic: Förvärvet kommer stärka Go-Ahead Nordic på flera sätt. Vi får in rätt kompetens i vår bussverksamhet och är glada att välkomna alla Flexbuss medarbetare till oss på Go-Ahead Nordic. Foto: Ulo Maasing.

Den brittiska persontransportjätten Go-Ahead Group köper Flexbuss Sverige med säte i Nybro. Förvärvet görs genom Go-Ahead Groups nordiska dotterbolag Go-Ahead Nordic med säte i Malmö. Syftet är enligt Go-Ahead att etablera sig på den svenska bussmarknaden, något som Go-Ahead hittills inte har lyckats med i de upphandlingar man deltagit i. De anställda i Flexbuss Sverige informerades på onsdagen om affären, men utåt har det med hänvisning till börsregler varit knäpptyst från parterna om storaffären.

– Förvärvet av Flexbuss Sverige AB bygger på vår expertis inom upphandlad busstrafik i London, Irland och Singapore. Det kommer att ge Go-Ahead stor potential att framöver driva busskontrakt på uppdrag av lokala myndigheter, kommuner och partners, säger Christian Schreyer, vd för Go-Ahead Group.

Förvärvet omfattar en verksamhet om cirka 380 fordon och 600 medarbetare inom upphandlad kollektivtrafik. Verksamheten omfattar linjetrafik, färdtjänst, sjukresor, skolskjuts och budtransporter och fordonsflottan drivs med 82 ca % förnybara drivmedel.

Affären väntas vara genomförd under april månad.

Flexbuss bildades 1989. Flexbuss Sverige AB är idag ett privatägt företag som i år omsätter drygt 300 miljoner kronor med god lönsamhet.

– Go-Ahead är angelägna om att utveckla sin position i Norden, en region där vi ser stor potential. I Flexbuss Sverige AB har vi hittat en partner som ger oss möjlighet att fortsätta utveckla vår position som kollektivtrafikaktör i Sverige. Tillsammans har vi goda möjligheter att utvecklas inom både kvalitet och hållbarhet och på så vis växa i befintliga och nya affärer, säger Magnus Hedin, vd för Go-Ahead Nordic.

– Förvärvet kommer stärka Go-Ahead Nordic på flera sätt. Vi får in rätt kompetens i vår bussverksamhet och är glada att välkomna alla Flexbuss medarbetare till oss på Go-Ahead Nordic.

Go-Ahead etablerade sig i Sverige 2016 och under ett par års tid byggde man upp det nordiska dotterbolaget Go-Ahead Nordic (klicka här). Företaget har deltagit i ett antal upphandlingar av kollektivtrafik i Sverige och Norge. Här i landet har Go-Ahead hittills inte tagit hem några trafikavtal , men i Norge har har Go-Ahead bland annat vunnit trafiken på Sörlandsbanan som man tog över i december 2019. Go-Ahead sköter också trafiken på Jaerbanan och Arendalsbanan i Norge.

– Genom att gå samman med Go-Ahead Nordic får vi en bra språngbräda till fortsatt tillväxt och utveckling av en verksamhet som vi under många år byggt upp. För oss på Flexbuss var det viktigt att hitta rätt köpare och det känner vi att vi har gjort med Go-Ahead Nordic, säger Krister Engdahl, styrelseordförande i Flexbuss Sverige AB.

Go-Ahead Group är Storbritanniens största järnvägsoperatör och den största bussoperatören i London.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)