Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fria resor för flyktingar i allt fler regioner

Allt fler regioner erbjuder flyktingar från Ukraina fria resor i kollektivtrafiken.

Allt fler regioner i Sverige erbjuder nu flyktingar från Ukraina fria resor med kollektivtrafiken. Till de regioner som nu anslutit sig till dem som redan erbjuder fria resor hör Region Värmland och Region Gävleborg.

Från och med fredagen reser således ukrainare på flykt gratis med kollektivtrafiken i Gävleborg, X-trafik. Endast ett ukrainskt pass behövs som färdbevis och beslutet gäller i tre månader.

– Det handlar om att underlätta resan och göra det smidigt för dem, säger Fredrik Åberg Jönsson (V) ordförande i hållbarhetsnämnden på Region Gävleborg till SR P4 Gävleborg.

Även Region Värmland har nu beslutat att erbjuda ukrainska flyktingar kostnadsfria resor inom regionen. Det innebär att personer som kan uppvisa pass eller id-handling från Ukraina får resa gratis på samtliga av Karlstadsbuss och Värmlandstrafiks bussar och tåg. Beslutet om fria resor gäller omgående och tills vidare.

– Med detta beslut vill vi visa vår solidaritet till det ukrainska folket samtidigt som vi hoppas att detta kan hjälpa våra medmänniskor på flykt, säger Jesper Johansson, (MP) Kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

– I denna omskakande tid känns det hoppfullt och viktigt att vi alla gör det vi kan för att bidra, säger Tomas Riste (S) 1:e vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Runt om i Europa ställer nu kollektivtrafikmyndigheter upp för att underlätta för människor som flyr Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Ett av en lång rad exempel på det är Helsingfors, där lokaltrafiken HSL låter ukrainare på flykt resa avgiftsfritt fram till sista april mot uppvisande av sitt pass.

– Genom att erbjuda erbjuda fria resor vill HSL stödja de många ukrainare som tvingas fly från sina hem till följd av detta avskyvärda krig, säger HSL:s vd Mika Nykänen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)