Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stororder på el- och vätgasbussar

Solaris har tecknat ytterligare ett stort ramavtal med österrikiska Postbus. Avtalet gäller upp till 109 el- och bränslecellsbussar. Foto: Solaris-

Den polska busstillverkaren Solaris stärker sin ställning på den europeiska marknaden för batteri- och bränslecellsbussar. Företaget har nu tecknat ytterligare ett ramavtal med österrikiska Postbus om leverans av upp till 106 batteri- och bränslecellsbussar under åren 2022 – 2025. Avtalet omfattar två modeller, dels den nya midibussen Urbino 9 LE electric, dels den normalstora Urbino 12 hydrogen.

Avtalet omfattar upp till 24 batteridrivna Urbino 9 och 82 Urbino 12 hydrogen. I februari 2021 tecknade Solaris och Postbus ett ramavtal om leverans av upp till 40 Solaris Urbino 12 bränslecellsbussar.

Bussarna får sin energi från bränsleceller om 70 kW. Energin produceras genom omvänd elektrolys och förs direkt till drivlinan som består av en hjulaxel med elmotorer. Modellen har fem takmonterade vätgastankar med en total volym om 1 560 liter.

Midibussen Urbino 9 LE electric laserades så sent som i september förra året (klicka här) och drivs med en central elmotor som får kraft från Solaris egna högenergibatterier om 280 kWh. Bussen kan fås i såväl klass 1- som klass 2-utförande och med en kapacitet på upp till 65 passagerare.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)