Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny bränslecellsbuss från Solaris

Solaris ska leverera fem bränslecellsbussar till Mallorca. Företaget kommer också att under andra halvåret lansera en vätgasdriven ledbuss. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris kommer under andra halvåret i år att lansera en bränslecellsdriven ledbuss. Det avslöjar företaget i samband med att man rapporterar att Solaris har vunnit en upphandling om fem bränslecellsrivna tolvmetersbussar till Palma de Mallorca. Bränslecellsbussarna på Mallorca ingår i ett EU-finansierat projekt där flera olika satsningar för användning av vätgas som energikälla ingår, Green Hysland.

Solaris presenterade sin bränslecellsbuss Urbino 12 Hydrogen för första gången i samband med den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s mässa i Stockholm sommaren 2019. Det är den lanseringen som följs upp senare i år med lanseringen av en bränslecellsdriven ledbuss.

Solaris Urbino 12 Hydrogen har en räckvidd på 350 kilometer på en tankning. Att tanka bussen tar endast några minuter. Hittills har den polska busstillverkaren levererat bränslecellsbussar till Bolzano i Italien, Köln och Wuppertal i Tyskland samt till Nederländerna.

Green Hysland (klicka här) är ett projekt som syftar till att etablera ett komplett, fungerande vätgasbaserat ekosystem på Mallorca. Målet ska nås genom produktion av grön vätgas med hjälp av solenergi. Gasen ska användas av turistnäringen, transportsektorn, industri och energisektorn på ön.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)