Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen: Sänkt drivmedelsskatt, pausad reduktionsplikt, ändrat reseavdrag

Finansminister Mikael Damberg (S) aviserade på måndagen en rad åtgärder för att möta prisökningarna på drivmedel och el.

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade på måndagen en rad åtgärder för att möta prisökningarna på drivmedel och el till följd av Rysslands angrepp på Ukraina. Bland åtgärderna finns tillfälligt sänkt drivmedelsskatt, ett kraftigt ändrat reseavdrag och en fryst reduktionsplikt.

Drivmedelsskatten på diesel och bensin sänks tillfälligt till den lägsta tillåtna nivån enligt EU:s regelverk. Det innebär att priset på bensin och diesel vid pump blir drygt 1,30 kronor lägre per liter, utöver den skattesänkning med 50 öre som sker i maj. Regeringen föreslår att förslaget ska gälla från den 1 juni till 31 oktober det här året. Kostnaden för åtgärden beräknas av regeringen till 3,7 miljarder kronor.

På torsdag kommer regeringen att fatta beslut om ett nytt förenklat reseavdrag som enligt Mikael Damberg särskilt kommer att gynna landsbygden. Dagens reseavdrag ersätts med en skattereduktion som helt baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Varken färdmedel eller kostnaderna för resorna ska ha någon betydelse för avdraget. Förslaget ligger i linje med vad aktörerna inom den svenska kollektivtrafiken länge har agerat för.

Regeringen bedömer att omkring 260 000 fler personer kommer att gynnas av skattereduktionen jämfört med nuvarande reseavdrag. Detta föreslås i en lagrådsremiss som regeringen lämnar till Lagrådet senare den här veckan. Regeringen siktar på att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2023.

Reduktionsplikten, som har bidragit starkt till höjda drivmedelspriser, kommer att frysas på nuvarande nivå även nästa år. Regeringen kommer också att tidigarelägga uppdraget till Energimyndigheten om att se över om reduktionsnivåerna för diesel och bensin bör justeras från 2024.

Den årliga omräkningen av skattesatserna på diesel och bensin pausades för 2021 och 2022. Regeringen vill också att så sker nästa år.

Andra åtgärder som Mikael Damberg presenterade på onsdagens presskonferens är:

En ny drivmedelskompensation införs till privatpersoner. Kompensation är till privatpersoner som äger en personbil. Stödet kommer vara 1 000 kronor per bilägare. De som bor i kommuner som ingår i stödområdena 1, 2 eller 3 och äger en personbil får ytterligare 500 kr i kompensation.

Ytterligare medel tillförs anslaget för klimatbonus.

Elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad i södra och mellersta Sverige.

Bostadsbidraget för barnfamiljer höjs tillfälligt under juli-december 2022.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)