Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark framryckning för elbussar

Elbussarna ökade sin marknadsandel i EU förra året. Till ökningen bidrog elektrifieringen av busstrafiken i Piteå. Foto: Piteå kommun.

Elbussarnas marknadsandel i Europa ökar starkt. Av de nyregistrerade bussarna i EU 2020 var 6,1 procent elbussar. I fjol var det 10,6 procent, enligt siffror från de europeiska fordonstillverkarnas branschorganisation ACEA. 68,8 procent av alla nyregistrerade bussar var dieselbussar. 31,2 procent av de nya bussarna kördes i fjol på alternativa drivmedel.

Efterfrågan i EU på dieselbussar föll i fjol med 2,9 procent till 19 895 enheter. På de fyra stora bussmarknaderna i EU var det endast i Italien som försäljningen av dieselbussar ökade.

Elbussarna, eller snarare de laddbara bussarna, ökade kraftigt. Ökningen var hela 78,7 procent till 3 064 enheter vilket gav dem en marknadsandel på 10,6 procent. I kategorin ingår fullelektriska batteribussar, bränslecellsbussar, bussar med räckviddsförlängare och laddhybrider.

Hybridbussar svarade för 10,1 procent av bussmarknaden i EU förra året. Nästan 10,5 procent av de nya bussarna var gasbussar, på kontinenten är det nästan alltid liktydigt med naturgasdrift.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)