Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen välkomnar finansministerns budskap

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ryno Quant.

Så här långt är vi mycket positiva. Det säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund med anledning av det förslag till förändrat reseavdrag som finansminister Mikael damberg (S) presenterade på torsdagen (klicka här). ”Att föreslå ett system som är avståndsbaserat och färdmedelsneutrralt ligger i linje med vad vi och andra har hävdat i många år”, säger Anna Grönlund.

– Att regeringen idag väljer att presentera ett förslag till ett förändrat system för reseavdrag som är avståndsbaserat och färdmedelsneutralt är i linje med vad vi och flera andra aktörer drivit på för i många år.

– Det nuvarande systemet missgynnar kollektiva resor och har utretts i flera år. Vid dagens presskonferens med finansminister Mikael Damberg som presenterade regeringens förslag påpekade han flera gånger att det nya systemet som också omfattar kollektivtrafik styr regelverket mot ett mer hållbart resande. Vi välkomnar finansministerns tydliga budskap. Nu ska vi noga läsa igenom regeringens förslag och lämna våra synpunkter på förslagets olika delar och detaljer. Men så här långt är vi mycket positiva, säger Anna Grönlund.

Sveriges Bussföretag konstaterar att det förslag som regeringen idag presenterat till sin inriktning och utformning stämmer väl med det förslag som presenterades i promemorian ”Skattelättnad för arbetsresor – ett enklare och färdmedelsneutralt
Regelverk” från Finansdepartementet i fjol.

Enligt beräkningar från Skatteverkets har dagens system gett skattefel på minst 1,8 miljarder kronor per år 2014–2016. Med det nya systemets utformning minimeras risken för fusk och fel.

– Genom att göra skattereduktionen avståndsbaserad och färdmedelsneutral beskattas alla som arbetspendlar på samma sätt oavsett om de tar bilen, reser med kollektivtrafiken, tar cykeln eller samåker, samtidigt som klimatutsläppen minskas när incitamenten att välja kollektivtrafiken ökar, säger Anna Grönlund.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)