Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ukrainskt pass gäller som färdbevis i Storstockholm

En rulltrappa i tunnelbanan i Stockholm, upplyst i ukrainska flaggans färger. Flyktingar från Ukraina kan nu resa avgiftsfritt i SL-trafiken i Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Buss- och kollektivtrafik-branschen i landet fortsätter att engagera sig allt mer för flyktingar från Ukraina. Ett giltigt ukrainskt pass blir nu färdbevis i Stockholms kollektivtrafik. Beslutet är en del i en solidaritetshandling som tas gemensamt av städer, regioner och trafikbolag runtom i Europa. Syftet är att stödja de människor som nu flyr Ukraina och underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen.

Trafiknämnden i Region Stockholm fattade på onsdagen beslut om att giltiga ukrainska pass ska vara att betrakta som giltiga färdbevis i Storstockholms kollektivtrafik.

– Jag vill att vi tar vårt ansvar och gör vårt för de som flyr kriget. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi vill stödja dem som nu flyr den ryska invasionen och underlätta för dem att resa till skydd i det fria Europa, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande i SL.

– Vi erbjuder människor möjlighet att med Ukrainskt pass resa med kollektivtrafiken i Stockholm. För att de som nu flytt ska kunna ta sig till sin nya hem och få en liten hjälp på traven i att etablera sig i Sverige, Tomas Eriksson (MP), miljö-och kollektivtrafikregionråd i regionen.

Stockholms kollektivtrafik agerar nu gemensamt med städer, regioner och trafikbolag runtom i hela Europa. I skrivande stund sker detta tillsammans med företrädare för kollektivtrafiken och trafikbolag i bland andra Nederländerna, Österrike, Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Litauen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)