Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningspremiär i Stockholm – men amerikaner bokar av

Ny startar kryssningssäsongen i Stockholm – men på grund av Rysslands anfall på Ukraina uteblir cirka 70 av de planerade kryssningsfartygen. Foto: Stockholms Hamnar.

Söndag den 10 april kommer säsongens första kryssningsfartyg till Stockholm. Men det ryska angreppskriget på Ukraina har medfört att antalet kryssningsfartyg som besöker huvudstaden är kraftigt nerbantat, jämfört med de ursprungliga planerna. Många amerikaner undviker Europa och 70 kryssningsanlöp är avbokade, vilket påverkar besöksnäringen, inte minst bussbranschen.

Det första kryssningsfartyget i huvudstaden den här säsongen är World Odyssey som kommer till Frihamnen en 10 april, stannar i fyra dagar och är ett av 230 inbokade kryssningsanlöp i Stockholm och Nynäshamn under 2022. Innan Ryssland attackerade Ukraina var 300 kryssningsfartyg inbokade, vilket var ett nytt rekord i Stockholms Hamnar.

Många av årets kryssningsfartyg stannar längre än vanligt i Stockholm eftersom rederierna har tagit bort St Petersburg från sina Östersjökryssningar. Det gör att passagerarna tillbringar mer tid i huvudstaden och ger ett större bidrag till besöksnäringen i regionen.

– Stockholm är en mycket populär destination och Stockholms Hamnar tar emot hela 230 kryssningsfartyg trots det oroliga omvärldsläget. De efterlängtade turisterna stannar längre än vanligt och ger en rejäl, positiv injektion till Stockholm vars besöksnäring har drabbats hårt under pandemin, säger Fredrik Lindstål (C), ordförande Stockholms Hamn AB.

Till Dagens Nyheter säger Fredrik Lindståhl att avbokningarna främst gäller amerikanska kryssningsresenärer.

– Det är en påtaglig trend att amerikanska rederier avbokar kryssningar i Östersjön, vi ser tydligt hur turister från USA uteblir. I deras värld pågår det ett krig i Europa.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)