Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tysk jättesatsning på fossilfria bussar

Tyskland genomför nu en mångmiljardsatsning på elbussar. Bilden: En batteribuss från Solaris i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Tyskland genomför nu en storsatsning på att stimulera en övergång till fossilfri busstrafik. På torsdagen beslutade transportministeriet i Berlin om ett första stöd på cirka 600 miljoner euro (6,2 miljarder SEK) till upphandling av omkring 1 700 fossilfria bussar, huvudsakligen batteribussar. Fram till 2024 planerar regeringen att stödja övergången till fossilfri busstrafik med 1,25 miljarder euro, cirka tretton miljarder SEK. 

Det stöd som förbundsregeringen i Berlin klubbade på torsdagen gäller 1 400 batterielektriska bussar, 150 bränslecellsbussar, 50 trådbussar samt 110 biogasbussar.

Mest pengar i stöd får lokaltrafiken i Berlin, BVG, som ska köpa in 350 batteribussar. Transdev Berlin ska också beställa 325 batteribussar, 40 bränslecellsbussar och 110 biogasbussar. I Köln fortsätter satsningarna på bränslecellsbussar med stöd till 108 sådana bussar och Münchens flygplats ska elektrifiera 72 av sina bussar.

Det stöd till fossilfria bussar som regeringen i Berlin nu har beslutat är det första av ett stödpaket som fram till 2024 uppgår till 1,25 miljarder euro, cirka tretton miljarder kronor. Ytterligare stödpaket är planerade för 2025.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)