Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer än 700 elbussar för MAN

MAN var relativt sen bland de europeiska busstillverkarna med att lansera en elbuss, men nu har elbussförsäljningen skjutit ordentlig fart för företaget. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Elbussarna har tagit verklig fart för busstillverkaren MAN, som i likhet med Scania ingår i Volkswagenägda Traton Group. MAN var senare än många andra europeiska busstillverkare med lanseringen av sin eldrivna version av stadsbussen Lion´s City. Men sedan företaget i fjol levererade de första elbussarna har orderingången på elbussar skjutit fart för MAN Truck & Bus. Sedan försäljningen av Lion´s City E började 2020 har MAN fått order på mer än 700 bussar. Den senaste ordern gäller 53 bussar till Hamburg. Nobina i Malmö var i fjol första köpare utanför Tyskland av MAN:s fullelektriska buss.

Det senaste räkenskapsåret svarade Lion´s City E för cirka 5,5 procent av de drygt 2 400 stadsbussar som MAN sålde då.

– Men 2025 kommer hälften av våra stadsbussar att ha alternativ drivlina och vi räknar med att 90 procent av våra stadsbussar 2030 kommer att vara batteridrivna, säger Rudi Kuchta, chef för bussverksamheten inom MAN Truck & Bus.

Sverige har utvecklats till en betydande marknad för företagets elbussar.

Först ut var Nobina i Malmö som förra året satte 22 Lion´s City E i trafik. Keolis har beställt 75 ledbussar (Lion´s City 18 E) av modellen, 60 av dem för sin trafik i Göteborg och 15 för trafiken i Stockholm. Som vi nyligen rapporterat (klicka här) har Gamla Uppsala Buss i dagarna satt tolv Lion´s City 18 E i stadstrafiken i Uppsala. Men bussföretaget har enligt sitt ramavtal med Svenska Neoplan option på att köpa ytterligare 65 elbussar från MAN – 45 ledbussar och 20 tolvmetersbussar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)