Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

21 700 kameror direktsänder i SL-trafiken

21 700 kameror i SL-trafiken ska kunna sända live till SL:s trygghetscentral. *Först ut blir kamerorna på stombusslinjerna i Stockholms innerstad. Foto: Ulo Maasing.

Sammanlagt 21 700 kameror i kollektivtrafiken i Storstockholm ska kunna sända i realtid till SL:s Trygghetscentral. Först ut är kamerorna i stombussarna i Stockholms innerstad men på sikt ska alla kameror i SL-trafiken kunna vara direktuppkopplade till trygghetscentralen, något som inte är möjligt idag.

Operatörerna på trygghetscentralen tar emot samtal och chattar från resenärer och trafikpersonal och kan sedan om det behövs snabbt koppla upp kamerabilden från bussen eller tunnelbanevagnen. Med hjälp av de direktsända bilderna kan de sedan snabbt fatta beslut om vilka åtgärder som ska sättas in av SL:s egna ordningsvakter och trygghetsvärdar, eller om polis, räddningstjänst eller ambulans måste tillkallas.

Först får linje 4 i Stockholms innerstad tekniken, sedan övriga stombusslinjer i innerstan, följda av övriga busslinjer och alla andra trafikslag i SL-trafiken, likaså de flesta av stationerna som SL trafikerar.

I T-banevagnarna kommer 1 850 kameror att kunna direktsända, i tunnelbanans stationer 3 600 kameror. På bussarna i SL-trafiken ska 13 000 kameror uppgraderas.

Sedan i februari pågår ett årslångt försök med livekameror på två av Skånetrafikens och Nobinas busslinjer i Malmö (klicka här).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)