Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Direktsändning från Malmöbussar för ökad trygghet

I Malmö genomförs nu en insats för att ta kamerabevakningen ombord i busstrafiken till nästa nivå. Genom att i realtid övervaka kamerabilderna inifrån bussen på Nobinas trafikledning skapas en trygghetscentral som har möjlighet att snabbare se, reagera på och agera utifrån händelser som uppstår. Foto:Nobina.

På tisdagen startar ett årslångt försök med livekameror ombord på två av Skånetrafikens och Nobinas busslinjer i Malmö. Det är linjerna 5 och 7 vars 30 bussar är utrustade med kameror som sänder direkt till trafikledningen. Syftet är att höja säkerhet och trygghet för såväl resenärer som förare.

Projektet är ett samarbete mellan Nobina och Skånetrafiken som ger nya möjligheter att förebygga otrygghet i kollektivtrafiken och effektivare kunna bistå med trygghetsinsatser eller räddningspersonal i händelse av allvarliga incidenter och olyckor.

– Kamerorna sänder live till trafikledningen. På så sätt kan trafikledningen larma väktare eller polis vid en eventuell incident ombord. Vi tror att detta både kan öka säkerheten och tryggheten, både för resenärerna och förarna, säger Amar Madzarevic, avtalsansvarig Affärsområde Buss på Skånetrafiken.

Enligt den nationella trygghetsundersökningen är otryggheten fortfarande en anledning till att människor väljer bort sina vanliga sätt att resa. Särskilt hög är andelen kvinnor som uppger att de ofta eller ganska ofta valt en annan resväg eller ett annat färdsätt av oro att utsättas för brott.

Linje 7 är en av de stadsbusslinjer i Malmö som från och med nu har trygghetskameror ombord som sänder direkt till trafikledningen. Foto: Ulo Maasing.

– Kamerabevakning är ett viktigt verktyg för att öka tryggheten ombord på bussen, men det är också viktigt för att kunna bistå polis och rättsväsende med bevismaterial efter att brott inträffat i eller i anslutning till kollektivtrafiken, säger Per Karlsson, affärschef på Nobina.

Skillnaden mot dagens kameraövervakning är livekamerorna tar upp bild under hela tiden som bussen används, istället för som idag med bild som efter en incident kan ses av polisen, i efterhand. Via livekameran kan informationen studeras direkt av trafikföretaget Nobinas trafikledning dygnet runt och vid behov kan trafikledningen tillkalla väktare eller polis.

– Linje fem och sju har haft ett antal rapporterade incidenter och det här försöket är en brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärd för alla ombord på bussarna. Nu kan polis eller väktare snabbare vara på plats om något skulle hända och vid misstanke om brott kommer polisen att kunna begära ut det filmade materialet, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)