Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare ta buss eller tåg i Halland

Hallandstrafiken höjer sina biljettpriser i juni. Foto: Hallandstrafiken.

Hallandstrafikens styrelse har beslutat att höja biljettpriserna i den halländska kollektivtrafiken från och med den 13 juni. Mest höjs priset på enkelbiljetter. Hallandstrafiken motiverar prishöjningarna bland annat med förlorade biljettintäkter på grund av pandemin, att återhämtningen tar tid och att drivmedelskostnaderna har ökat.

Kollektivtrafikbranschen lever fortfarande med effekterna av pandemin. De senaste två åren har resandet minskat drastiskt, vilket har lett till förlorade biljettintäkter. Nya arbetssätt, förändrade resvanor och nya transportmedel gör att återhämtningen kommer att ta tid, konstaterar Hallandstrafiken. Man pekar också på att drivmedelskostnaderna ökat den senaste tiden, vilket har bidragit till högre trafikkostnader för Hallandstrafiken.

– Vi ser att resandet ökar igen, men det finns en osäkerhet om vilka långsiktiga beteendeförändringar pandemin har orsakat hos våra resenärer. Stigande drivmedelspriser tillsammans med andra svårpåverkade kostnader drabbar oss hårt, säger Gösta Bergenheim ordförande i Hallandstrafikens styrelse.

– Det är viktigt att dagens trafikutbud kan bibehållas och helst utvecklas och därför ser vi det som nödvändigt att göra denna justering.

Hallandstrafiken genomför nu en generell prishöjning på 2,5 procent från den 13 juni. Det motsvarar cirka 10,5 miljoner i ökade intäkter per år. Prishöjningen är störst för enkelbiljetter men även periodbiljetter påverkas.

För enkelbiljetter har justeringen störst effekt på korta resor, där prisjusteringen är störst för de första 3 zonerna. I praktiken rör det sig om 1–2 kr per zon.

Den som reser med en periodbiljett påverkas i mindre utsträckning, men här är det de längre resorna som påverkas mest. Det handlar om en justering på mellan 0,5 procent och 1,8 procent, där den lägsta höjningen gäller för en zon.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)