Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Energiministern i EU: Bioenergi viktig för att klara energiförsörjningen

Energiminister Khashayar Farmanbar (S): Glädjande att flera länder backar upp Sveriges ståndpunkt om bioenergi. Foto: EU-kommissionen.

”Bioenergi kommer att vara en viktig del av energimixen för att klara den svåra situationen på energimarknaden till följd av kriget mot Ukraina.” Det sa energiminister Khashayar Farmanbar (S) när EU-ländernas energiministrar möttes i Bryssel i veckan. Bakgrunden var den snabbt förändrade situationen på EU:s energimarknad i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag var glad att se att flera av EU:s medlemsländer faktiskt backade upp Sveriges ståndpunkt om att i det här svåra läget måste man se på alla möjligheter och bioenergi är en alldeles utmärkt förnybar energikälla som fler borde använda, sa energiministern.

Frågan om de förnybara biodrivmedlen som HVO och en långsiktig skattebefrielse har länge drivits i EU av branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag tillsammans en rad andra aktörer. Även regeringen har agerat inom EU. Från buss- och kollektivtrafikbranschen i Sverige har man länge varnat för att nya begränsningar från EU när det gäller biodrivmedel kan slå hårt mot kollektivtrafiken i Sverige.

Men nu kan frågan ha hamnat i ett för branschen gynnsammare läge i EU. Vid energiministrarnas möte bekräftade dessa att man ska arbeta för att fasa ut EU-importen av ryska fossila bränslen. Och då måste man finna ett alternativ till den ryska oljan.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)