Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonböter för tidigare aktieägare i Hybricon

En knapp timme innan det blev offentligt att Hybricon hade förlorat en upphandling av elledbussar läckte en chef informationen till några aktieägare. Foto: Ulo Maasing.

Hovrätten för övre Norrland har ändrat en dom för insiderbrott i samband med en aktieförsäljning i elbussföretaget i Hybricon. Två män som av tingsrätten dömts för insiderbrott har fått sin dom ändrad från samhällstjänst till villkorlig dom och böter. De ska även betala sina rättegångskostnader, vilket gör att det totala belopp som männen döms att betala uppgår till cirka en miljon kronor.

Det var i oktober 2020 som fyra Umebor, varav en tidigare hög chef hos elbussföretaget Hybricon, av tingsrätten i Umeå, dömdes för insiderbrott. Chefen var dock inte anställd av Hybricon utan arbetade på konsultbasis och hade en chefsposition under en kort tid.

Åklagaren hävdade att brottet begicks i samband med att Hybricon den 14 maj 2018 förlorade en upphandling av elbussar som Umeå Kommunföretag genomförde. Upphandlingen, värd cirka 200 miljoner kronor, gällde 25 elledbussar samt laddstationer och vanns av VDL.

Enligt åklagaren fick den tidigare chefen besked om kommunens beslut i upphandlingen klockan 14.34 den 14 maj – en knapp timme innan Hybricon offentliggjorde att man förlorat upphandlingen.

Då uppmanade chefen tre aktieägare i Hybricon att sälja sina aktier. När det sedan blev känt att Hybricon förlorat upphandlingen sjönk aktien, men då hade redan de fyra sålt sina aktier i elbussföretaget. De sålde sina aktier med en vinst, eller förlustbegränsning, på cirka 51 500, 146 500 respektive 89 900 kronor.

Två av de män som dömdes i tingsrätten valde att inte överklaga domen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)