Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen klubbar årets coronastöd till kollektivtrafiken

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på onsdagen om hur coronastödet till kollektivtrafiken ska fördelas i år. Totalt kommer en miljard kronor ges i stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Resandet med kollektivtrafiken minskade under pandemin, och därmed även biljettintäkterna för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Under pandemin har staten lämnat sju miljarder kronor i särskilt stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Under 2020 och 2021 uppgick stödet till tre miljarder kronor per år, och för 2022 har regeringen föreslagit ytterligare en miljard kronor.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har tidigare bedömt att biljettintäkterna i kollektivtrafiken har rasat ungefär dubbelt så mycket som regeringen har bidragit med i stöd och att förlusterna fortsätter även i år.

Enligt regeringens beslut ska fördelningen av årets stöd ske enligt samma modell som 2021.

Trafikverket prövar och betalar ut ersättningen som beräknas utifrån minskade biljettintäkter hos de regionala kollektivtrafikmyndigheterna under första halvåret 2022, jämfört med motsvarande period 2019. Ersättningen justeras därefter utifrån förändringen i trafikutbudet för motsvarande period. Regioner som upprätthållit eller utökat kollektivtrafiken kommer att få en större andel av stödet.

– Kollektivtrafiken har drabbats hårt under pandemin när bussar och tåg gått tomma samtidigt som turtätheten har behövt vara hög för att minska risken för smitta. Regeringen kommer därför även i år att ge miljardstöd till kollektivtrafiken så att invånare i hela landet ska kunna fortsätta resa klimatsmart, säger Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)