Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scandorama sålt till danska Riis Rejser

Bröderna Jacob och Sören Riis äger den stora danska bussresearrangören Riis Rejser som nu har förvärvat Scandorama. Foto: Privat.

Sveriges största bussresearrangör, Scandorama, har bytt ägare. Maxli Travel Group med varumärket Scandorama har av Bergkvarabuss sålts till den danska paketresearrangören Riis Rejser med huvudkontor i Lemvig på mellersta Jylland. Scandorama, har sedan 2012 ägts av Bergkvara-buss/MaxLi Travel Group.

Affären genomfördes den 5 maj, och som brukligt är vill inte parterna avslöja köpesumman. Sören Riis, vd för Riis Rejser, uppger för bussmagasinet.se att de båda företagen under en tid haft en dialog om ett övertagande. Dessutom känner parterna varandra väl eftersom man samarbetat om flodkryssningar i Europa under fyra-fem år.

– Det vore fel att säga att det inte kommer att ske några förändringar eftersom det gör så, oavsett vilken bransch man talar om när ett företag tar över ett annat. Men det viktigaste är att kunden känner igen produkten och resan, säger Sören Riis.

Han äger tillsammans med sin bror Jacob Riis det danska företaget som är marknadsledande inom bussresor i Danmark. De båda bröderna är den fjärde generationen Riis i företaget som startade 1973.

Ett av de områden där det kommer att ske förändringar är att produktion, inköp och avtal med leverantörer kommer att samordnas för de bägge företagen.

– På produktionssidan kommer vi att intensifiera gemensamma inköp av hotell och fortsätta med gemensamma inköp när det gäller exempelvis flodkryssningar, säger Sören Riis.

Han framhåller att Scandoramas samarbete med Bergkvarabuss kommer att fortsätta.

– De gör ett bra jobb och bussförarna är liksom reseledarna väldigt viktiga personer. Det viktigaste argumentet för bussresor är gemenskapen under resan. Där har både förare och reseledare en nyckelroll. För oss ligger bussresor mycket varmt om hjärtat, även om vi också har en del andra paketresor på programmet.

– En av de verksamheter inom Scandorama som jag och Jacob är imponerande av är Scandoramas unika påstigningsnät i södra Sverige, likaså de fina möjligheterna med Öresundsterminalen.

Utan att det finns något samband med köpet av Scandorama har Riis Rejser nyligen avvecklat ett annat engagemang i bussresebranschen i Sverige. I oktober förra året bildade Riis tillsammans med Karlskronaföretaget Trossö Buss samt S&S Resor i Falkenberg ett gemensamt reseföretag, Allians Resor (klicka här).

– Det har vi i samförstånd avvecklat därför att vi hade olika uppfattning om vilken typ av resor vi skulle inrikta oss på, säger Sören Riis.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)