Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart kan bussföretag tillverka sina egna reservdelar

Daimler Buses öppnar nu upp för bussföretag att själva tillverka reservdelar med hjälp av 3D-skrivare. Bild: Daimler Buses.

Behöver du en reservdel till bussen? Snart kan bussföretag fixa reservdelarna själva istället för att beställa dem och få dem levererade från ett lager i Sverige eller utomlands. Det är Daimler Buses som i juni öppnar för att bussföretag eller verkstäder själva ska kunna skaffa reservdelar till sina Mercedes-Benz och Setra bussar genom att skriva ut dem på en 3D-skrivare.

Vad som behövs är en godkänd 3D-skrivare, att företaget registrerar sig för tjänsten hos Daimler Buses samt en licens för att tillverka den önskade reservdelen i önskad mängd. Och bussföretaget har sin egen reservdelsfabrik i miniformat.

Licensen får företaget genom Daimler Buses serviceorganisation Omniplus.

Fördelarna för bussföretaget är påtagliga: ingen beställningsprocedur, inga transporter, inga väntetider. Istället har företaget tillgång till en egen reservdelsförsörjning, dygnet runt, sju dagar i veckan och oavsett var man är lokaliserad.

Daimler Buses har utvecklat tekniken sedan 2016 (klicka här för ett reportage). Idag finns det mer än 1 500 komponenter som kan tillverkas med 3D-skrivare och finns i Omniplus digitala reservdelslager. Från och med juni kommer bussföretag själva att kunna skriva ut mer än 100 komponenter och enligt Daimler Buses kommer antalet att utökas.

Företaget har identifierat omkring 40 000 reservdelar till bussar som lämpliga för 3D-utskrift. Inledningsvis koncentrerar man sig på att steg för steg digitalisera mer än 7 000 reservdelar.

Daimler Buses jämför tjänsten med streamingtjänster eller mediabibliotek som har gjort att skivsamlingar eller bestämda sändningstider är något som tillhör det förflutna. Idag kan vem som helst se sin favoritfilm eller lyssna på sin favoritmusik när som helst och var som helst.

Vad som behövs är att bussföretaget registrerar sig och sin skrivare hos Omniplus. I butiken där man får licensen har kunden endast tillgång till reservdelar som är tillgängliga för 3D-utskrift och som är kompatibla med bussföretagets 3D-skrivare.

Kunden köper en krypterad licens för 3D-skrivare och för utskirft i önskat antal. När kunden har skrivit ut komponenten löper licensen ut. Alternativt kan kunden vända sig till sin närmaste Omnpluspartner, tala om vad man behöver och låta verkstaden skriva ut delen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)