Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vattenbrist stoppar tvätt av bussar

Oslo stoppar utvändig tvätt av bussar. Foto: Ruter.

Utvändig tvätt av bussar, spårvagnar, T-banetåg och båtar i kollektivtrafiken i Oslo sätts nu på paus. Anledningen är att nivåerna i vattenmagasinen i den norska huvudstaden är klart under de normala. Kommunen har därför uppmanat Osloborna att spara på vattnet och trafikhuvudmannen Ruter följer nu uppmaningen att minska vattenförbrukningen.

Normalt går det år omkring 300 lite vatten per tvätt av de 520 bussar som dagligen rullar i Oslos kollektivtrafik. På årsbasis blir det i runda tal 55 miljoner liter.

– Alla har ett samhällsansvar i den här situationen. Våra transportmedel kommer inte att vara lika rena utvändigt som vanligt, men vi måste alla bidra med det vi kan för att reducera vattenförbrukningen, säger Ruters vd Bernt Reitan Jenssen.

Han lovar dock att kvaliteten på resan inte ska påverkas. De pengar som sparas på att avstå från utvändig tvätt av bussarna ska användas till förstärkt invändig rengöring och knappar och ledstänger ska tvättas normalt.

Åtgärderna ska utvärderas innan sommarsemestrarna. I kommande upphandlingar av busstrafik ska Ruter också arbeta för att minska användningen av rent vatten för busstvätt. I nya kontrakt belönar Ruter operatörer som minskar vattenförbrukningen, bland annat genom att installera svanenmärkta tvätthallar. Det betyder att vattenförbrukningen minskar med mer än 50 procent per busstvätt. Det kommer heller inte att krävas daglig tvätt av bussarna, däremot att de tvättas utvändigt när de är smutsiga.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)