Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutparkerat för elsparkcyklar

Det blir stopp för parkering av elsparkcyklar på gångbanor från den 1 september. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen har beslutat att elsparkcyklar inte längre får parkeras på gång- och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Förbudet gör det möjlighet för kommuner och polisen att flytta felparkerade elsparkcyklar.

– Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har blivit vardag i många städer. Kommuner och elsparkcykelföretag har hittills inte klarat av att styra upp parkeringskaoset. Därför inför vi nu ett parkeringsförbud på gång- och cykelbanor. Det ska vara ordning och reda på våra gator och torg, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Den ändring av gällande förordning som regeringen har beslutat om innebär ett parkeringsförbud för elsparkcyklar på gång- och cykelbanor, annat än på en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar.

De nya reglerna innebär att kommuner och Polismyndigheten lättare kan flytta elsparkcyklar när de står på gång- och cykelbanor. Huvudregeln är att fordonen ska flyttas till en särskild uppställningsplats, men även kortare förflyttningar av cyklarna kan tillämpas. Det är elsparkcykelföretagen som ska betala kostnaden för flytten.

De nya reglerna börjar gälla den 1 september.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)