Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utländska turistbussar i Sverige kartläggs

Sveriges Bussföretag vill kartlägga utländska bussföretags aktiviteter i Sverige. Foto: Sveriges Bussföretag.

Utländska turistbussars verksamhet på den svenska marknaden ska kartläggas av Sveriges Bussföretag. Syftet är att få en tydlig bild av omfattningen av det cabotage, tillfälliga persontransporter inom Sverige som utländska bussföretag ägnar sig åt i Sverige. Bussförarna har en nyckelroll i kartläggningen.

Projektet lanserades ursprungligen häromåret (klicka här), men på grund av pandemin har aktiviteten hos både svenska och utländska turistbussföretag varit låg och de data som Sveriges Bussföretag fått in har varit få.

När nu marknaden återhämtar sig tror organisationen också att utländska bussar börjar synas i Sverige igen. För att få en robust kartläggning behövs så många observationer som möjligt, och Sveriges Bussföretag menar att svenska bussförare har en central roll i kartläggningen. Förarna är ute i trafiken och kan se vilka bussar från andra länder som är aktiva och rapportera om dessa.

I de delar av Sverige som har stor turism från utlandet har svenska bussföretag under ett antal år innan pandemin noterat en närvaro på marknaden från ett stort antal bussföretag från andra medlemsstater i EU.

– Det finns anledning att tro att dessa företag som kör tillfälliga internationella persontransporter eller cabotage i Sverige bryter mot de lagar och regelverk som finns för den här typen av transporter och därmed utsätter svenska bussföretag för osund konkurrens, anser Sveriges Bussföretag.

Liknande projekt i Danmark och Norge har varit framgångsrika. Kartläggningen sker genom en enkel, webbaserad app på www.busscabotage.se.

Projektet bedrivs av Sveriges Bussföretag tillsammans med de regionala avdelningarna i Norrbotten och Stockholms län.

Materialet ska sedan av organisationen användas till att påverka bland annat politiker och myndigheter att agera för en sund konkurrens inom turist- och beställningstrafiken.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)