Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Bussföretag behöver större flexibilitet för att möta snabba förändringar”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Regelverket för avställda bussar behöver ändras. Foto: Ulo Maasing.

Coronapandemin och det ryska angreppskriget i Ukraina visar att bussföretagen behöver flexibilitet när det gäller kostnaderna. Att förenkla regelverket för avställning av fordon och minska karenstiden för återbetalning av fordonsskatt skulle betyda mycket för att göra företagen bättre rustade vid en ny kris. Det skriver Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund i en debattartikel i måndagens Norrköpings Tidningar.

Hon pekar på att bussbranschen är en av de näringar som drabbades hårdast under pandemin och som ännu lider av sviterna.

– Men nu kan regeringen och Transportstyrelsen bidra till näringens återstart och rusta en sargad bransch för framtiden. En framtid där busstrafiken har en nyckelroll för att skapa ett hållbart samhälle, skriver Anna Grönlund.

Hon framhåller att när intäkterna uteblir behöver företagens kostnadsnivå kunna sänkas, helst i linje med de snabba skiftningar som kan ske. Regelverket för karenstid för fordonsskatt vid avställning av fordon i yrkestrafik behöver ändras, från dagens 15 dagar till 4 dagar. Det skulle skapa en större flexibilitet för företagen, vilket enligt artikelförfattaren är en nödvändighet för att företagen ska överleva vid snabba förändringar i omvärlden.

– För bussföretagen, framför allt inom turist- och beställningstrafiken, gick omsättningen snabbt ned mot noll under pandemin. I en sådan situation var för många företag de enda alternativen att korttidspermittera personal och ställa av fordonen. I detta läge, där varje kostnad kunde utgöra ett hot mot företagens överlevnad, fanns det ett behov av att kunna ställa av- och på fordon snabbt beroende på om företagen fick några uppdrag. Men det nuvarande regelverket medger inte den flexibilitet som företagen behöver. Karensreglerna i vägtrafiksskattelagen behöver ändras så att företagen bättre kan anpassa sin verksamhet efter hur omvärlden ser ut, skriver Anna Grönlund.

– En enkel regeländring som kan skapa betydande flexibilitet för företagen är att karenstiden kortas till fyra dagar, från dagens femton.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)