Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Holländska elbusstillverkaren Ebusco har fått sin första order från Spanien. Bild: Ebusco.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men även med en utblick mot Asien. Denna gång: Ebusco skördar nya framgångar, bryter in i Spanien. Ikarus levererar elbussar till Budapest; Tusentals elbussar till Jakarta; Vinner upphandling av 1 500 elbussar.

Spanien: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco, som nyligen tagit hem flera order i Sverige och Danmark, har fått sin första order på den spanska marknaden. Det är lokaltrafiken i Barcelonaregionen, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), som har beställt 21 elbussar av modell Ebusco 2.2.

– Spanien är en av de marknader vi siktar på i vår internationella tillväxtstrategi eftersom elbussmarknaden i landet väntas växa avsevärt under de kommande åren, säger Peter Bijvelds, vd för Ebusco.

Den ungerska busstillverkaren Ikarus ska leverera tolv elbussar till ett statligt bussföretag i landet. Foto: Ikarus.

Ungern: Det statliga ungerska bussföretaget Volánbusz beställde nyligen 100 batteridrivna bussar från flera tillverkare. 40 av bussarna, Mercedes-Benz eCitaro, har redan levererats för trafik i Budapest, 48 tillverkas av BYD i den kinesiska elbusstillverkarens ungerska fabrik och den inhemska busstillverkaren Ikarus får också en del av kakan.

Ikarus ska leverera tolv bussar av sin modell 120e, en tolvmeters elbuss med batteripaket från kinesiska CATL på 314 kWh. Räckvidden uppges till cirka 300 kilometer. Två av bussarna är redan levererade.

Indonesien: I flera asiatiska länder rycker nu elbussarna fram i stor skala. Ett exempel är Indonesiens huvudstad Jakarta och lokaltrafiken där, Transjakarta. Idag har Transjakarta 30 elbussar i trafik men innan årets slut ska de vara 100.

Därefter ökar antalet snabbt. Transjakartas mål är att i slutet av 2023 ha 1 000 elbussar i trafik och under 2025 nå 3 000 elbussar. Regionens mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent till år 2030. Då ska också alla stadsbussar i Jakarta vara eldrivna.

Indiska Tata Motors har vunnit en jätteorder på elbussar till Delhi.

Indien: Tala om upphandlingsvinst! Den indiska buss- och lastbilstillverkaren Tata Motors har vunnit den hittills största upphandling av elbussar som lokaltrafiken i huvudstaden Delhi har genomfört. Tata Motors är Indiens största tillverkare av nyttofordon och har tagit hem en order på 1 500 elbussar till Delhi.

Tata ska leverera bussarna men också svara för drift och underhåll av de luftkonditionerade, tolv meter långa låggolvsbussarna som är av modell Tata Starbus.

Taggat som: , , , , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)