Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bombskydd byggs vid busshållplatser

En annan verklighet: Staden Charkiv i Ukraina bygger skydd i armerad betong vid busshållplatser dit resenärer kan söka sig vid rysk artilleribeskjutning. Bild: Charkivs stadsfullmäktige.

Villkoren för kollektivtrafiken och dess resenärer är inte desamma överallt. Staden Charkiv i Ukraina, som tidvis har utsatts för svår beskjutning av attackerande ryska styrkor, har nu beslutat att vid busshållplatser bygga särskilda skydd mot rysk artillerield och splitter från exploderande granater. Ett första provexemplar är redan klart. Det meddelade Charkivs borgmästare Ihor Terekov i veckan.

I en första omgång får 25 busshållplatser egna skyddsrum. Bild: Charkivs stadsfullmäktige.

Enligt borgmästaren riktar Ryssland i sin beskjutning in sig på kollektivtrafik, infrastruktur-anläggningar med mera.

– Taktiken är uppenbar, att skrämma människor till panik. Men den ryska angriparen kommer inte att lyckas. Charkiv var, är och kommer att förbli en ukrainsk stad, sa Ihor Terekhov.

Skyddsrummen byggs vid frekventerade hållplatser. Bild: Charkivs stadsfullmäktige.

Staden har identifierat 25 hållplatser som används av flest människor. Där kommer de första skydden att byggas inom två till tre veckor. Skydden är armerade betongkonstruktioner som är placerade intill hållplatserna.

– Vid hot om artilleribeskjutning kommer det att vara möjligt för människor som väntar på bussen att söka skydd där. Det finns liknande skydd i exempelvis Israel och de har visat sig vara effektiva när det gäller skydd mot projektiler och kringflygande splitter. Jag är säker på att vi med sådana bombskydd kommer att kunna rädda liv, sa borgmästaren.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)