Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu livebevakas hundratals SL-bussar

Från och med nu livebevakas alla SL-bussar i Stockholms innerstad. Foto: Ulo Maasing.

Från och med idag, fredag, börjar 304 SL-bussar i Stockholms innerstad att livebevakas. Det innebär att livebevakningen i SL-trafiken redan från början blir mer omfattande än tidigare planerat. Från början var det tänkt att bara stombusslinje 4 skulle utrustas med livebevakning efter midsommar. Men nu blir 304 bussar, varav fem stombusslinjer och 35 andra linjer, livebevakade.

Det var i maj som SL, Trafikförvaltningen i Region Stockholm, meddelade att SL-trafiken skulle bli livebevakad av över 26 000 kameror (klicka här). Buss 4, mellan Gullmarsplan och Radiohuset, skulle vara först ut med att få de nya livekamerorna installerade, följt av resten av innerstadens stombussar i slutet av sommaren.

Men redan nu går alltså tekniken igång på 304 innerstadsbussar och över 1 000 kameror börjar sända direkt till SL:s Trygghetscentral. Det innebär inte att operatörerna på trygghetscentralen sitter och följer bussarna hela tiden. Istället tar de emot samtal och chattar från resenärer och trafikpersonal och kan sedan om det behövs snabbt koppla upp kamerabilden från bussen eller tunnelbanevagnen. Med hjälp av de direktsända bilderna kan de sedan snabbt fatta beslut om vilka åtgärder som ska sättas in av SL:s egna ordningsvakter och trygghetsvärdar, eller om polis, räddningstjänst eller ambulans måste tillkallas.

– Vi kan nu presentera att alla bussar i innerstaden är livebevakade med start i dag, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Fullt utbyggt ska 26 000 kameror i SL-trafiken uppgraderas till livekameror i SL-trafiken, varav 13 000 i busstrafiken. Detta i syfte att möjliggöra för förare eller resenärer att koppla upp sig direkt till trygghetscentralen, som ser vad som händer och kan avgöra vilken typ av insats som behövs

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)