Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Akut brist på taxiförare drabbar samhällsviktiga funktioner

Bristen på taxiförare i Sverige är akut. Arkivbild: Ulo Maasing.

Bristen på taxiförare i Sverige är akut. Enligt en undersökning som Svenska Taxiförbundet har gjort på uppdrag av T4Nyheterna saknas det idag runt 7 000 taxiförare för att behovet av körningar ska kunna täckas. Läget är så akut att taxiförbundet pratar om taxidöden. Behovet är störst i de stora städerna, men det finns ett rekryteringsbehov i hela landet.

– Bristen är påtaglig i exempelvis Dalarna, Värmland samt Västerbotten, men vi har även akut brist i storstadsområdena, säger Bawer Coskun, vd för Svenska Taxiförbundet, till TV4Nyheterna.

– Det här drabbar nu samhällsviktiga funktioner som skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor, men inte minst privatpersoner där vi i dag har stora problem att klara av uppdraget.

Taxiförbundet vill att ålderskravet för taxiförarlegitimation ska sänkas från dagens 21 år till 18 år så att taxi kan rekrytera fler unga förare.

Det finns närmare 7500 taxibolag i Sverige. Totalt har 75 892 personer taxiförarlegitimation. Av dessa är knappt 10 procent kvinnor. Den största andelen förare är födda på 60-talet följda av förare på 70-talet. En stor andel förare, cirka 22 procent, närmar sig pension eller är redan där.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)