Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

En bränslecellsbuss från Solaris i tyska Köln. Inom ett tamavtal om 40 bussar har Slovakiens huvudstad Bratislava beställt de fyra första liknande bussarna från Solaris. Foto: Solaris.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Slovakisk satsning på bränslecellsbussar; Italienska Bolzano vill ha bränslecellsdrivna ledbussar; 100 elbussar från Mercedes-Benz till Hamburg.

Slovakien: Huvudstaden i Slovakien, Bratislava, tillhör den växande skara europeiska städer som satsar på vätgasdrivna bränslecellsbussar. Lokaltrafiken i staden, DPB, har tecknat ett ramavtal med busstillverkaren Solaris om leverans av upp till 40 vätgasbussar. Inom ramen för avtalet har DPB nu beställt de fyra första bussarna av modell Solaris Urbino 12 hydrogen. Bussarna ska levereras i juli nästa år.

Bussarna har ett bränslecellspaket om 70 kW som fungerar som ett litet kraftverk och producerar el som i sin tur går direkt vidare till bussens drivlina. Den vätgas som bränslcellen använder lagras i tankar på busstaket.

Italien: Staden Bolzano i norra Italien tillhör de stöder i Europa som är tidigt ute med bränslecellsbussar. 2019 beställde staden sina första tolv bränslecellsbussar från Solaris, redan innan serietillverkningen hade startat (klicka här).

Nu har lokaltrafiken i staden, SASA Bolzano, beslutat att skaffa ytterligare tio bränslecellsbussar och tre batteribussar. Den här gången handlar det om 18-meters ledbussar med bränslecellsdrift.

Några sådana finns ännu inte på den europeiska marknaden men åtminstone två tillverkare kommer att lansera bränslecellsdrivna ledbussar i en nära framtid. Det är Solaris, som kommer att premiärvisa en buss den 14:e september och portugisiska Caetano/Toyota som har aviserat att man nästa år kommer med en 18-metersbuss med bränslecellsdrift.

Hochbahn i Hamburg har nu tagit emot sin 100:e Mercedes-Benz eCitaro elbuss. Foto: Daimler Truck.

Tyskland: Mercedes-Benz bussar, som ingår i Daimler Truck, har i dagarna levererat den 100:e batteribussen av modell Mercedes-Benz eCitaro till lokaltrafiken i Hamburg, Hochbahn. Den första eCitaron till Hochbahn levererades i slutet av 2018 och ytterligare till är på väg.

När dessa är levererade kommer Hochbahn att ha 83 tolvmetersbussar och 27 ledbussar av modellen. Till det kommer ytterligare 68 tolvmetersbussar och fem ledbussar som Hochbahn har beställt till kommande år.

Samtliga bussar levereras inom det ramavtal som Hochbahn har tecknat med Daimler Truck och som omfattar totalt 530 elbussar för leverans mellan åren 2021 och 2025. Det exakta antalet och fördelningen mellan 12- och 18-metersbussar kommer att bestämmas efterhand.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)