Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fem taxiföretag kör färdtjänsttaxi i Stockholm

Taxi Stockholm är ett av fem taxiföretag som de närmaste åren får köra färdtjänsttaxi i Region Stockholm. Foto: Taxi Stockholm.

Det blir fem taxiföretag som tillsammans får köra färdtjänsttaxi i Region Stockholm under tre år med start den 1 april nästa år. Avtalet kan förlängas med ett år. Även mindre bolag får möjlighet att köra i sitt närområde. Det beslutade färdtjänstnämnden i Region Stockholm på torsdagen. Det totala värdet på den trafik som nu upphandlats av regionen uppgår till mellan 835 miljoner och en miljard kronor per år.

De fem taxibolagen är Haninge Nynäshamns Taxi AB, Samtrans Omsorgsresor AB, Sverigetaxi i Stockholm AB, Södertälje Taxi AB och Taxi Stockholm 15 00 00 AB.

Trafikstarten är den 1 april nästa år och avtalen löper fram till 31 mars 2026, med möjlighet till förlängning med ytterligare ett år.

I de nya avtalen tilldelas anbudsgivarna resor enligt en rangordning om 50, 30 och 20 procent av resorna inom ett område. På så sätt kan även mindre, lokala aktörer få uppdrag för färdtjänsten, vilket syftar till att det ska finnas fler tillgängliga bilar, framför allt i regionens ytterområden.

De beställningar som kommer in under en timme fördelas enligt den nya modellen. Det innebär att även om en anbudsgivare lagt sig lägst i pris så får den bara köra en del av trafiken i ett område om även andra aktörer begärt att få köra i området.

– Ett av målen med upphandlingen är att göra regionen mindre beroende av enstaka leverantörer och skapa förutsättningar för en fullgod konkurrens bland aktörerna som tilldelas avtal för färdtjänsttaxi. De nya avtalen ger möjlighet även för mindre aktörer att utföra trafik i sitt närområde, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Avtalet innehåller också styrmedel för att successivt öka användningen av eldrift och fossilfria drivmedel.

I upphandlingen ingår 32 avtalsområden fördelade över regionens 26 kommuner (även resor i Gnesta och Bålsta för resenärer till pendeltågsstationerna), vilket har gett både stora och små aktörer möjlighet att lämna anbud.

Totalt har de aktuella taxiföretagen cirka 3 000 fordon. Färdtjänstnämnden framhåller att man i upphandlingen har följt Upphandlingsmyndighetens rekommendation ”Arbetsrättsliga villkor för taxiförare”.

Inom Stockholms län finns cirka 64 000 färdtjänstresenärer. Av dessa har cirka 53 000 tillstånd att resa med taxi i Region Stockholm. Under 2019 genomfördes totalt drygt 4 miljoner resor med färdtjänsten varav cirka 3 miljoner resor avsåg färdtjänst och sjukresor med färdtjänsttaxi.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)