Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark återhämtning för färjorna

Resandet i Gotlandstrafiken ökade med 22 procent under andra kvartalet jämfört med samma tid i fjol, rapporterar Trafikanalys. Foto: Destination Gotland.

Särskilt den internationella färjetrafiken till, och från Sverige återhämtade sig starkt under andra kvartalet i år. Det totala antalet passagerare i svenska hamnar var då 6,8 miljoner. Det är n ökning med 105 procent jämfört med samma kvartal 2021. Ökningstakten var betydligt högre för utrikestrafiken än för Gotlands­färjorna som hade en ökning med 22 procent. Passagerartrafiken till och från Finland ökade med över 300 procent. Det visar ny statistik från Trafikanalys.

– Färjetrafiken till och från utländska hamnar tagit tillbaka en del av passagerarbortfallet som vi såg i början av pandemin. Resandet ligger dock fortfarande cirka 20 procent under nivåerna innan pandemin, Som lägst, andra kvartalet 2020, låg färjeresandet mellan 70 och 80 procent under normala nivåer, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har ökat betydligt mer än i inrikestrafiken, +131 procent ökade utrikes trafik, från 2,5 miljoner till 5,8 miljoner passagerare jämfört med samma period förra året. Trafiken till och från Finland bidrog mest till ökningen med 1,2 miljoner fler passagerare än 2021. Näst mest bidrog Öresundstrafiken med 921 000 fler resenärer.

Antal passagerare i inrikes trafik, främst Gotlandstrafiken, ökade med 23 procent, från 404 000 till 499 000 resenärer.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)