Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk Kollektivtrafik: Vi är förvånade över regeringens förslag

Johan Wadman, vd Svensk Kollektivtrafik: ”Vi är förvånade över regeringens förslag”. Foto: Ulo Maasing.

Bransch-organisationen Svensk Kollektivtrafik reagerar också på regeringens beslut att behålla det gamla systemet med reseavdrag (klicka här). ”Vi är förvånade över regeringens förslag”, säger Johan Wadman, vd i Svensk Kollektivtrafik som är de regionala kollektivtrafik-myndigheternas branschorganisation.

– Riksdagens beslut från i somras om ett reformerat reseavdrag med en avståndsberoende och färdmedelsneutral skattereduktion var något som vi arbetat för länge och som skulle lett till ökad kollektivtrafikandel, minskade klimatutsläpp samt ökad rättvisa mellan resenärerna. Det var ju också en av de föreslagna reformpunkterna som finns i den mellan Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen presenterade programförklaringen Nystart av kollektivtrafiken, säger Johan Wadman och fortsätter:

– Det är därför med förvåning som vi tagit emot regeringens förslag att bibehålla det nu gällande reseavdraget. Vi kommer att studera remissen och analysera vilka konsekvenser det här kommer att få för kollektivtrafiken. Att bibehålla reseavdraget och höja schablonbeloppen riskerar exempelvis att öka de redan höga kostnaderna för fel i systemet.

– För att nå etappmålet för inrikes transporter om en minskning av utsläppen med 70 % till 2030 har kollektivtrafiken, som redan nu nästan är helt fossilfri, en viktig roll att spela genom att öka marknadsandelen. Ett reformerat reseavdrag skulle där spela en viktig roll att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Om det nu skulle slopas kommer det att krävas ytterligare strukturella reformer. Exempel på sådana finner man i vår nyligen presenterade önskelista till regeringen (klicka här).

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)