Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första elbusslinjen i Sundsvall startar

Tre av de elbussar som sattes i trafik i Norrtälje i augusti 2018 ska nu trafikera Sundsvalls första elbusslinje. Foto: Ulo Maasing.

Snart får Sundsvall sin första elbusslinje. Det blir linje 3 i staden som kommer att elektrifieras från måndag med hjälp av tre bussar som blev överflödiga när bussoperatören Nobina nyligen lämnade över tätortstrafiken i Norrtälje till Transdev.

Bussarna är tillverkade av kinesiska BYD och är drygt fyra år gamla. Satsningen kostar Sundsvalls kommun cirka 2,4 miljoner kronor.

– Vi har tagit beslut i Sundsvalls kommun att vi ska bli klimatneutrala till år 2030. Då är elbussar en viktig del, säger Hans Forsberg (C), ordförande service- och förvaltningsutskottet i Sundsvall till SVT Nyheter Västernorrland.

Det var i augusti 2018 som Nobina satte in fem depåladdade elbussar från BYD i stadstrafiken i Norrtälje som därmed blev första stad i Sverige med helt elektrifierad busstrafik (klicka här). Nu har Transdev tagit över trafiken i staden efter att ha vunnit SL:s upphandling och Nobina har flyttat över tre av bussarna från Norrtälje till stadstrafiken i Sundsvall.

Sundsvall blir dock inte först i Västernorrland med elbussar. I såväl Härnösand som Sollefteå finns elbussar i trafik.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)