Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första tunga laddningen i norr

Skellefteå Kraft öppnar norra Sveriges första laddstration för tunga fordon. Foto: Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft öppnar nu norra Sveriges första publika snabbladdare för tunga fordon, såväl bussar som lastbilar. Anläggningen ligger i Skellefteå Hamn, 18 kilometer väster om Skellefteå. Bakgrunden är den snabba industriella utvecklingen i norra Sverige med bland annat Northvolt som nyetablerad industri, Boliden som den historiskt tunga industrin i regionen, Scania som fordonsleverantör, Wibax som transportbolag, Skellefteå Kommun som hamnoperatör och inköpare av transporter samt Skellefteå Kraft som leverantör av laddutrustning och förnybar energi.

– Det unika i den här satsningen för snabbladdning av tunga fordon är att aktörer från hela värdekedjan samarbetar i en region där elektrifieringen är i fokus. Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Med förnybar energi kan vi driva omställningen bland annat genom elektrifierade transporter och fordon, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef E-mobilitet på Skellefteå Kraft.

Etableringen är en del av Skellefteå Krafts satsning på att möjliggöra elektrifieringen av tunga transporter. Totalt har 9,5 miljoner kronor investerats i laddplatsen för tunga transporter. Tre lastbilar eller bussar kommer att kunna laddas samtidigt med en effekt på 300 kW. Laddarna, Sicharge D, har levererats av Siemens.

Etableringen är delvis finansierad av klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)