Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med coronamiljard till kollektivtrafiken

Trafikverket har nu beslutat hur den miljard som staten ger till kollektivtrafiken för tappade biljettintäkter i år ska fördelas. Foto: Ulo Maasing.

Trafikverket har nu beslutat om hur ersättningen om en miljard kronor till kollektivtrafiken ska fördelas. Stödet gäller minskade biljettintäkter för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna under det här året på grund av covid-19-pandemin.

Det var i somras som regeringen beslutade om ett tillfälligt, riktat stöd på en miljard kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, för minskade biljettintäkter på grund av covid-19. Nu har alltså Trafikverket fattat beslut om fördelningen av stödet.

Trafikverket fick in ansökningar om 1,2 miljarder, men eftersom det bara finns en miljard att fördela har Trafikverket satt ner ersättningen med samma procentsats för samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter. Trafikverkets beslut kan inte överklagas.

Förutom årets miljardstöd avsatte regeringen under 2020 och 2021 tre miljarder per år för det riktade stödet till kollektivtrafiken. Från branschen fick regeringen stark kritik eftersom både operatörer och regionala kollektivtrafikmyndigheter ansåg att stödet långt ifrån täckte de minskade biljettintäkterna, samtidigt som regeringen krävde att trafikutbudet skulle hållas uppe för att undvika trängsel i kollektivtrafiken.

Här är stödet, region för region:

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)