Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny självkörande minibuss

En nya, självkörande minibuss som klarar nivå 4-kraven lanseras av ZF på den stora elektronikmässan i Las Vegas. Bild: ZF.

En helt ny, självkörande minibuss lanseras den här veckan på den gigantiska elektronikmässan CES 2023 i Las Vegas i USA. Det är det tyska storföretaget ZF, mest känt för sina växellådor, axlar för tunga fordon och kompletta drivlinor, som på mässan presenterar sin nya minibuss som motsvarar kraven enligt nivå 4 för autonoma fordon. Därmed kan fordonet köras i vanlig, blandad trafik utan en säkerhetsförare som övervakar körningen, förutsatt att lokal lagstiftning och regelverk tillåter det.

Det innebär att fordonet exempelvis kan fungera som matarbuss till stomlinjer eller spårtrafik i tätbebyggda områden.

Nivå 4 är riktiga självkörande fordon som klarar av alla situationer och inte behöver någon hjälp alls från föraren som kan läsa en bok eller lägga sig och sova. Men det gäller inte överallt och alltid. Det kan handla om att självkörande funktionen bara fungerar på motorväg, eller bara i en viss stad eller stadsdel som är noga, tredimensionellt kartlagd. I övriga situationer kan människan fortfarande behöva hjälpa till.

ZF har under ett antal år arbetat med att utveckla system för autonoma fordon med artificiell intelligens, ZF ProAI. Den nya buss som företaget nu visar på mässan i Las Vegas har ett mjukvarupaket som virtuell förare. Paketet består av två delar, en säkerhetsdel och en prestationsdel.

Säkerhetsdelen av den virtuella föraren övervakar fordonet, dess körning och omgivning ur ett säkerhetsperspektiv, sätter virtuella gränser för prestationsdelen och ingriper för att förhindra kritiska situationer. Samtidigt gör prestationsdelen av den virtuella föraren att bussen körs mjukt och smidigt under komplexa förhållanden.

Den nya minibussen har också en helt modulär inredning, vilket gör att den kan skräddarsys efter de behov som kunden har. Bussen kompletterar också den autonoma minibuss som ZF har utvecklat för körning på vägar utan blandad trafik.

På elektronikmässan i Las Vegas avslöjade ZF också att man ingår partnerskap med det amerikanska mobilitetsföretaget Beep som har trafik med autonoma minibussar i en rad städer i USA. Enligt avtalet med Beep planerar de båda företagen att lansera flera tusen minibussar som uppfyller nivå 4-kraven.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)