Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Åter svarta siffror för Tallink

Tallin.k Grupps Silja Galaxy i en vintrig skärgård. Foto: Tallink Grupp

För första gången sedan 2019 redovisar Tallink Grupp svarta siffror för 2022. Under pandemiåren 2020 och 2021 var förlusterna för Tallink betydande. Det framgår av Tallink Grupps oreviderade finansiella resultat som presenterades på onsdagsmorgonen. Helårsvinsten för 2022 blev 13,9 miljoner euro, cirka 153,5 miljoner kronor. Förlusten 2021 uppgick till 56,5 miljoner euro, cirka 625 miljoner kronor.

Tallinks passagerarantal nästan fördubblades i fjol, jämfört med 2021 och uppgick till 5,5 miljoner resenärer mot 2,96 miljoner år 2021. Koncernens intäkter ökade från 477 miljoner euro år 2021 till 771,4 miljoner euro förra året.

Tallink Grupp hade dock hoppats på en ännu starkare återhämtning i fjol, något som hindrades av det ryska överfallet på Ukraina och den efterföljande ekonomiska och geopolitiska turbulensen med prishöjningar och osäkerhet på flera områden.

– Vi hade stor tilltro till att 2022 skulle bli året då vi skulle få se en snabb återhämtning av verksamheten och ökad stabilitet jämfört med tidigare år. Denna tilltro omkullkastades naturligtvis snabbt för nästan ett år sedan idag, den 24 februari 2022, med krigsutbrottet i Europa, säger Tallink Grupps VD Paavo Nõgene i en kommenterar till 2022 års finansiella resultat.

– Jag är fortfarande hoppfull, precis som jag var förra året, och tror att vi kommer att fortsätta se återhämtning i vår kärnverksamhet under hela 2023.

I Tallink Grupp ingår bland annat Tallink och Silja Line.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)