Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Avgörande bussfrågor när Sverige är EU-ordförande

Anna Grönlund, branschchef, Sveriges Bussföretag. Bild: Transportföretagen.

Det här halvåret är Sverige ordförandeland i EU. Samtidigt ska en rad frågor som har stor betydelse för bussbranschen avgöras – men det finns anledning till oro, anser Anna Grönlund, vice vd för Sveriges Bussföretag. ”Jag är bekymrad över att regeringen tydligt har sagt att man vill lägga det mesta krutet på att få ihop EU-länderna, snarare än att använda ordförandeskapet till att driva svenska ståndpunkter”, säger hon.

Den viktigaste fråga som nu ligger på EU:s bord, menar hon, är Körkortsdirektivet som innebär att EU infört olika åldersbegränsningar och krav för körkort för buss och att få bedriva yrkesmässig trafik.

– Där har vi ett undantag för gymnasieungdomar, men vi vill ha en sänkt ålder till 18 år för alla bussförare inom hela EU precis på det sätt som man har för lastbilschaufförer. En konsekvens skulle bli att man slopar 50-kilometersgränsen för unga bussförare även om detta ligger i ett annat direktiv, säger Anna Grönlund.

– Vi behöver få in ungdomar i yrket. Med dagens regelverk kan de ungdomar som slutför utbildningen inte fullt ut utöva sitt yrke och då blir de svårare att anställa och risken finns att ungdomarna tröttnar på yrket och söker sig bort.

Anna Grönlund ser också ett annat problem när det gäller EU:s reglering av busstrafiken. Det är att många av reglerna utgår från den tunga lastbilstrafiken, exempelvis de kör- och vilotidsregler som infördes förra året.

– De reglerna är inte utformade på ett sådant sätt att de fungerar fullt ut för busstrafik med människor. Vi vill se ett antal särskilda regler för busstrafik.

– Nu har en studie mycket riktigt visat regelverket inte fungerar för busstrafiken och då blir det extra viktigt att frågan om särskilda bussregler återupptas. Det här är ett typexempel på en fråga som borde kunna hanteras av det svenska ordförandeskapet men där vi inte sett några planer för det, säger Anna Grönlund.

Andra frågor som berör bussföretagen och som nu ligger på EU:s bord är konmsumenträttigheterna vid resor liksom EU:s energiskattedirektiv.

En utmaning för bussbranschen i hela Europa är också förarbristen.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)