Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge: Bussbranschen sticker ut när det gäller framtidstro

Bussbranschen är en av endast två näringsgrenar i Norge som ser optimistikskt på marknadsutsikterna framöver. Foto: Tide Buss.

Optimismen inför framtiden dominerar i endast två branscher i Norge, bussbranschen och oljeindustrin. Det visar en undersökning som den norska arbetsgivar-organisationen NHO har gjort. Samtidigt konstaterar NHO att bussbranschen är den näringsgren i landet som har störst brist på kvalificerad arbetskraft. Bristen på bussförare är även i vårt västra grannland ett växande problem.

Hela 82 procent av NHO Transports medlemsföretag uppger i NHO:s februarimätningar att de har brist på kompetenta medarbetare och 76 procent av företagen säger att de har försökt, men inte lyckats rekrytera medarbetare. NHO Transport är den norska motsvarigheten till Sveriges Bussföretag.

Organisationen bedömer att det idag behövs 1 340 nya medarbetare vilket betyder att ungefär var tionde tjänst står tom.

– Rekrytering av nya medarbetare blir bara en större och större utmaning för medlemsföretagen. Lyckligtvis klarar man att köra i stort sett all trafik som planerat med hjälp av extra insatser från de anställda. Men det är inte en långsiktigt hållbar lösning, säger Eskil Johnsrud Sæterlien, näringspolitisk rådgivare i NHO Transport.

Samtidigt ser bussföretagen i Norge positivt på de framtida marknadsutsikterna.

–Det är positivt. Många har baserat huvuddelen av sin verksamhet på långa trafikavtal vilket skapar förutsägbarhet. Dessutom har flertalet politiker insett att det är nödvändigt att satsa på kollektivtrafiken om klimat- och transportmålen ska nås. Däremot är det ännu oklart hur turistbussmarknaden kommer att utvecklas under den kommande sommarsäsongen, säger NHO Transports vd Jon H Stordrange.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)