Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordår mellan Vasa och Umeå

Wasalines Aurora Botnia. Foto: Wasaline.

Wasaline, färjerederiet som trafikerar rutten Umeå – Vasa, hade i fjol ett rekordår. Det framgår av bolagets bokslutsrapport för 2022. Trots reserestriktioner under det först kvartalet ökade rederiet sin omsättning med 78,6 procent jämfört med 2021. Antalet passagerare ökade med 149 procent och omsättningen i passagerartrafiken med 150,7 procent.

– Vi har på alla sätt ett historiskt verksamhetsår bakom oss då vi nu har första hela året bakom oss med det nya fartyget Aurora Botnia i trafik. Under året har vi lyckats reducera energiförbrukningen med 21 procent per resa och CO2–utsläppen har minskat med 19,6 procent. Det goda resultatet möjliggör fortsatta miljösatsningar mot målet att vara klimatneutrala 2030, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline.

Liksom för andra delar av transportnäringen har Wasalines bränslekostnader ökat kraftigt. Ökningen under 2022 är 55,3 procent, vilket innebär att rederiet hade 5,97 miljoner euro i bränslekostnader, 66 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick i fjol till 29,3 miljoner euro (324 miljoner SEK) och rörelseresultatet blev 3,3 miljoner euro (36,4 miljoner SEK).

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)