Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen i råd för krisberedskap och totalförsvar

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen: Under förra veckans hackerattacker såg vi att det var transportsektorn som attackerades först. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, ska ingå i ett näringslivsråd som ska hjälpa regeringen när det gäller krisberedskap och totalförsvar.Rådet ska ledas av Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Näringslivsrådet ska på strategisk nivå verka för ömsesidigt informationsutbyte och rådgivning i frågor som är av gemensam vikt för näringslivet, arbetstagar-organisationerna och staten. Bland övriga organisationer i rådet finns LO, SACO och TCO.

– I spåren av en alltmer osäker omvärld och diskussioner om Sveriges samlade försvarsförmåga välkomnar vi regeringens inbjudan. Under förra veckans hackerattacker såg vi att det var transportsektorn som attackerades först och hur våra medlemsföretag tog ett stort ansvar. Vi kommer lyfta transportsektorns helt avgörande roll för att hela Sverige ska fungera även i tider av kriser, men också de erfarenheten vi har sedan tidigare, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten.

Utöver ministern för civilt försvar kommer regeringen att representeras av försvarsministern, energi- och näringsministern samt landsbygdsminstern. Även Försvarsmaktens överbefälhavare samt generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ingår i rådet.

När det gäller vilka övriga aktörer som bjudits in att delta uppger regeringen att utgångspunkten har varit fatt skapa en balans mellan arbetsgivarorganisationer, branschorganisationer och arbetstagarorganisationer samt att det finns en representation från de nya beredskapssektorerna.

De här aktörerna har av regeringen bjudits in att delta i rådet:

Almega
Byggföretagen
Energiföretagen
Lantbrukarnas Riksförbund
Lif – de forskande läkemedelsföretagen
LO – Landsorganisationen i Sverige
SACO – Sveriges akademikers centralorganisation
SOFF – Säkerhets- och försvarsföretagen
Svenska Bankföreningen
Svensk Handel
Svenskt Näringsliv
Transportföretagen
TCO – Tjänstemännens centralorganisation
Teknikföretagen

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)