Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare för bussföretag att visa på bussens miljöpåverkan

Sveriges Bussföretag lanserar nu en utsläppskalkylator för beställnings- och turisttrafik. Foto: Ulo Maasing.

Allt fler kunder till bussföretag som kör beställningstrafik börjar fråga om bussresans miljöpåverkan. Därför lanserar nu bransch-organisationen Sveriges Bussföretag en utsläppskalkylator för sina medlemsföretag. Med hjälp av kalkylatorn kan bussföretagen exempelvis göra skillnaden i utsläpp mellan olika drivmedel synlig.

Idén till en utsläppskalkylator föddes när Sveriges Bussföretag tog fram utsläppssiffror för långväga busstrafik. Medlemmar i organisationen kan i kalkylatorn fylla i de uppgifter som behövs, exempelvis körsträcka, antal passagerare och drivmedel. Då får man fram beräknade utsläpp både per person och totalt. Uträkningen kan laddas ner som bild och bifogas till exempelvis offerter.

– Vi vet att den här typen av underlag har börjat efterfrågas, framförallt av offentliga organisationer, både inför resor och i efterhand när de ska göra sina redovisningar. Än så länge är det inte så vanligt, men vi spår att behovet blir större i framtiden och då finns tjänsten redo, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Bussbranschen och framför allt turistbussbranschen består av en majoritet mikro- och småföretag utan stora resurser. Genom att tillhandahålla en gemensam metod för beräkningar framtagen av akademin kan vi öka trovärdigheten i de underlag som branschen lämnar ifrån sig externt.

Arbetet med att ta fram kalkylatorn har skett i samarbete med Travel CO2, en plattform som också varit involverade i tjänsten klimatsmartsemester.se tillsammans med bland annat Chalmers, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

  1. Tänk när Lunds kommun hade det på sin hemsida; beroende på färdval som gå, cykla, buss eller bil visades utsläpp, kaloriförbrukning och kostnad.
    Det var tider det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)