Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med nerskärningar i Jönköpings län

Linje 112 är en av många linjer i Jönköpings län som får nerdragen trafik. I sommar är det slutkört till Ljungarum när linjen kortas av. Foto: Ulo Maasing.

Nu är det klart med vilka nerskärningar som Jönköpings Länstrafik ska göra i busstrafiken i sommar och i höst. Nerskärningarna ska göra att Länstrafiken sparar 40 miljoner kronor och har en budget i balans vid årsskiftet 2023/2024. Många busslinjer berörs av nerskärningarna, men enligt Länstrafiken kommer de allra flesta resenärerna inte att märka av besparingarna. Sammanlagt berör nerskärningarna 47 busslinjer i Jönköpings län.

Bakgrunden är att de stora prisökningarna på drivmedel som el, diesel och HVO har lett till stora ekonomiska underskott varje månad för Länstrafiken.

– Trots att vi från den politiska ledningen hade skjutit till 71 miljoner kronor extra i budget för 2023 till kollektivtrafiken så behövdes ytterligare åtgärder. Detta är viktigt här och nu, men den framtida viktigaste uppgiften för oss alla är att öka det kollektiva resandet, säger Tommie Ekered (M), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.

– Vi har full förståelse för att en del resenärer får svårare att åka kollektivt när neddragningarna är genomförda. Samtidigt har vi säkrat upp att så få resenärer som möjligt kommer att märka av förändringarna. Vi behöver göra de här neddragningarna nu för att få en långsiktigt hållbar ekonomi inom kollektivtrafiken, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Länstrafiken.

Sammanlagt berör nerskärningarna 47 busslinjer i Jönköpings län. Några exempel på nerskärningarna:

I stadstrafiken i Jönköping glesas trafiken på stombusslinjerna ut tidigare på kvällarna. En del nattrafik läggs ner, likaså dras en del kvällstrafik in. Snabbussarna mellan Huskvarna och Jönköping samt Jönköping och Taberg trafikeras inte i sommar.

Samtliga stadsbusslinjer i Tranås dras in men ersätts delvis av regionbussar. Samtidigt försvinner nolltaxan i Tranås. I Värnamo läggs de tre stadsbusslinjerna samman till ett mindre linjenät. Stadsbussarna i Nässjö får kortare trafiktid på kvällarna.

I regiontrafiken försvinner turer kvällstid på en rad linjer, andra linjer glesas ut dagtid eller får kortare linjesträckning.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)