Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningar: Birka Stockholm gör comeback – köps av Gotlandsbolaget

M/S Birka Stockholm ska kryssa igen mellan Stockholm, Mariehamn och Visby. Foto: Ulo Maasing.

Ett i bussresebranschen klassiskt och mycket populärt fartyg gör comeback i Östersjön. Gotlandsbolaget har köpt kryssningsfartyget Birka Stockholm av Rederiaktiebolaget Eckerö. Fartyget ska sättas i trafik mellan Stockholm, Mariehamn och Visby. Gotlandsbolaget och Destination Gotland räknar med att trafiken ska starta våren 2024.

– Birka Stockholm är ett renodlat passagerarfartyg, och vi ser stora möjligheter för henne att komplettera Gotlandstrafiken. Under 2022 fortsatte vi att renodla vår fartygsflotta för att fokusera på infrastruktur och framtidens sjöfart. Med Birka Stockholm befäster vi ytterligare vår position inom passagerarsjöfart i Östersjön”, säger Håkan Johansson, Vd Gotlandsbolaget

M/S Birka Stockholm gick tidigare som kryssningsfartyg åt Birka Cruises som ägdes av Eckerölinjen. Men efter att ha kryssat på Östersjön i 49 år la Birka Cruises sommaren 2020 ner verksamheten för gott, sedan man först tagit några månaders paus i verksamheten på grund av covid-19-pandemin.

Tidigare hade Birka ett stort nät av anslutningsbussar. Foto: Ulo Maasing.

Fartyget var då mycket populärt bland bussföretag och bussresearrangörer och Birka Cruises hade också ett stort nät av anslutningsbussar till sina kryssningar. Närmare 40 procent av Birkas resenärer valde innan pandemin anslutningsbuss till kryssningarna och hösten 2016 dubblerade rederiet antalet anslutningsbussar.

Nu kommer Gotlandsbolaget tillsammans med dotterbolaget Destination Gotland att använda fartyget för att erbjuda kryssningar, och som ett komplement till befintlig Gotlandstrafik. Birka Stockholm kommer att erbjuda tax-free och trafikera Stockholm, Mariehamn och Visby med varierande trafikupplägg beroende på säsong.

– Det finns en marknad för denna typ av kryssningar i Östersjön, och trafik till Visby delar av året kommer att stärka intresset ytterligare. Visby har blivit en alltmer attraktiv kryssningshamn, och vi ser det som en fin möjlighet att både utveckla vår verksamhet, och skapa nya besöksanledningar till Gotland. För gotlänningar innebär det ett ökat antal avgångar för de som har mer tid och inte har med sig bil, eller vill göra en nöjeskryssning, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.

Birka är ett renodlat passagerarfartyg utan bildäck. Den nya sträckan kommer att erbjuda tax-free, mat och underhållning och passagerarna kommer att kunna välja vilka sträckor de vill åka med. Uppstarten innebär även nya arbetstillfällen inom svensk sjöfart.

– Det innebär nya arbetstillfällen under svensk flagg, och vi kommer även utveckla vår organisation i land. Nöjeskryssningar är en annan produkt än den vi har idag, säger Marcus Risberg.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 23-29 mars 2023 -

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)