Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Reskassan försvinner när Norrland anpassas

Ett nytt biljettsystem ska införas i Norrland. Foto: Johan Baggström/Länstrafiken Norrbotten.

Reskassan försvinner och de nuvarande biljettsystemen i Norrland anpassas till en ny nationell standard för biljett- och betalsystem i kollektivtrafiken. En rad förändringar av systemen genomförs stegvis i år och nästa år. Målet är att skapa förutsättningar för ett sömlöst resande mellan länen.

De som nu gör gemensam sak när det gäller biljett- och betalsystemen är Länstrafiken Norrbotten, Länstrafiken Västerbotten, Din Tur (Västernorrland), Skellefteå Buss, Länstrafiken Jämtland och Luleå Lokaltrafik.

– Det här är efterlängtat. Vi kommer successivt byta ut och uppgradera alla våra försäljningskanaler. Det kommer bli mycket enklare att köpa biljetter till sig själv och andra säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten AB.

Förändringen innebär att biljetterna blir molnbaserade. Det innebär att resenären, företaget eller skolan själva bestämmer om biljetten ska ligga i appen eller på ett busskort. Biljetter kommer även enkelt kunna ges bort eller lånas ut till andra.

Först ut blir en ny app som lanseras under året. Där kommer samtliga biljetter att finnas tillgängliga och resenären kommer även kunna skicka biljetter till andra.

Reskassan kommer att avvecklas stegvis. När den nya appen har lanserats stängs möjligheterna helt att fylla på reskassan.

Appen kommer att innehålla en lång rad funktioner. På sikt kommer även de nuvarande resekorten att bytas ut.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)